NEW ORLEANS JAZZTRIO THE BUDDY'S 

       "Een jazztrio wat u, zo mogelijk akoestisch, een stukje nostalgische jazz brengt vanaf een klein podium of zo maar in uw huiskamer."

         Pieter de Lange                           Jos Koster                                 Theo Brok                                                                            

 

Pieter startte zijn muzikale carrière in de jaren 60 van de vorige eeuw. Hij bespeelde de basgitaar in verschillende beatorkestjes o.a:  Formation 2-2-1; Skemps; Sound Specials; The All Stars en Chinchilla. In die tijd werd veel opgetreden in soosclubs en dancings. 

Langzaam maar zeker kwam Pieter meer en meer met de jazzmuziek in aanraking. Hij speelde in verschillende big band's en andere jazzorkesten. 

Dat was de periode dat hij overstapte naar de contrabas. Hij kreeg les van de beroemde bassist Hein van de Geyn. Zijn liefde voor de jazzmuziek groeide en toen Theo hem vroeg of hij geïnteresseerd was om met het New Orleans Jazztrio The Buddy's aan de slag te gaan twijfelde hij geen moment. Omdat vrijwel akoestisch gespeeld wordt komt zijn contrabas geheel tot zijn recht hetwelk ook weer een swingende oppeppende rol heeft op het musiceren van Jos en Theo.

Pieter speelt ook nog met enkele andere formaties andere stijlen jazz.

 

                

Al op zeer jonge leeftijd had muziek bij Jos een bijzondere aantrekkingskracht. Op zijn 12e begon hij met gitaarspelen en toen hij 14 jaar was stichtte hij een dixielandband met vrienden en stapte over van gitaar naar tenorbanjo. Toen diende de Dutch Swing als voorbeeld maar Jos zijn aandacht bleef nog altijd gevestigd op de Inkspots, Mills Brothers, Bessie Smith en andere muzikale helden. 
Na een aantal jaren ontdekte hij New Orleans, wat zijn passie werd en tot op heden is gebleven. Zijn voorbeeld is Lawrence Marrero (geboren in 1900).

Vanaf 1982 bezocht Jos enkele malen New Orleans en ontmoette daar vele NO muzikanten. Hij werd vooral getroffen door de eenvoud, emotie en ritme van deze muziek. Vanaf 1978 speelt hij bij de Fondy Riverside Bullet Band en heeft opgetreden met vele vooraanstaande musici uit New Orleans zoals: Thomas Jefferson, Wesley Weslanders, Sing Miller, Kid Thomas Valentine, Jeanette Kimball, Louis Nelson etc.
Jos vindt het jammer dat in Nederland zo weinig bekend is over deze prachtige emotionele en ritmische muziek. Hij vindt het trio “The Buddy’s” een gelegenheid om deze muziek onder de aandacht te brengen.

 

                  

Op 23 jarige leeftijd startte Theo zijn muzikale carrière met een studie op klarinet. In de loop der jaren, via een ware zoektocht, is zijn muzikale interesse radicaal verschoven van klassiek (harmonie) naar big band, soul en jazz. Het lidmaatschap als 1e klarinettist van de  Koninklijke Harmonie Orpheus moest eraan geloven. Al jarenlang speelt hij de tenorsax binnen de swingende saxsectie van de Mid West Band.

Via diverse orkestjes kwam hij in aanraking met de New Orleans stijl.  
Van 2004 tot 2011 speelde hij mee in de Groove Machine (een vette soul/funk band met vocals en 3 blazers). Deze band kende spetterende party-optredens waarbij hij de saxofoonpartijen voor zijn rekening nam. De optredens met het Jazztrio kregen echter alom voorrang.
In oktober 2011 werd, onder zijn leiding, de The Jazzy Swing Collection opgericht. 
Zijn voorliefde voor de echte New Orleans liedjes kwam steeds sterker naar voren en is bekroond door de oprichting van dit prachtige New Orleans Jazztrio. Vanaf 2013 wordt jaarlijks in Oisterwijk het New Orleans Jazzfestival georganiseerd.

 

 

Repertoire

 

Het New Orleans Jazztrio The Buddy’s vertolkt de Revival New Orleans Jazz uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Omdat de originele “Revival” generatie van New Orleans muzikanten letterlijk uitgestorven is, proberen wij de traditie van deze unieke en aangrijpende muziek voort te zetten.

De Revival New Orleans Jazz dreigt, als we niet alert zijn, uit ons gezichts/gehoorveld te verdwijnen. Tegen het einde van de 19e en aan het begin van de 20ste eeuw groeide in de Amerikaans havenstad New Orleans een nieuw genre muziek die de naam ‘Jazz’ kreeg opgeplakt. Deze muziek was het product van een samensmelting van ontelbare culturen. New Orleans kende niet alleen een intense economische expansie, het was ook de thuishaven voor een belangrijk deel van de Amerikaanse legervloot. Er was dus vanzelfsprekend een enorme behoefte aan ontspanning en vertier en daar zorgden de talrijke jazzbands volop voor.

Het New Orleans Jazztrio “ The Buddy’s” heeft talrijke jazznummers op haar repertoire staan welke eerder vertolkt werden door b.v. George Lewis, Bunk Johnson, Jim Robinson, Persy en Willy Humphrey, Billy en Dede Pierce, Kid Thomas, Sidney Bechet en zovele anderen.

Onze muziekstijl wordt gebracht met vitaliteit en een universele aantrekkingskracht.